
هادی قوامی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با سراج24 با اشاره به مطرح شدن حذف سه دهک پردرآمد جامعه از دریافت یارانه نقدی گفت: عدالت به معنای یکسان کردن نیست، یکی از مشکلات هدفمند کردن یارانه ها این است که یارانه به همه مردم یکسان پرداخت می شود.
وی افزود: از جمله اهداف هدفمندی یارانه ها کمک به تولید و صنایع کشور است و فقط هدف پرداخت نقدی نیست.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه باید از طریق یارانه ها مشکلات دیگر نیز رفع شود، افزود: هدفمندی یارانه ها باید به سمتی سوق داده شود که سیستم تأمین اجتماعی در کشور فراگیر و حمایتهای مختلف از تولید انجام شود
وی عنوان کرد: در سال 42 هزار میلیارد تومان از طریق یارانه ها به مردم می دهیم و این رقم دو برابر بودجه های عمرانی سالهایی است که با مشکل تحریمها مواجه نبودیم؛ به طور مثال در سال 89، 20 هزار میلیارد تومان برای کارهای عمرانی کشور هزینه شد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: پرداخت یارانه به شیوه کنونی به اهداف عدالت طلبانه کمک نخواهد کرد و به دولت فشار وارد می کند و دولت ناچار می شود؛ برای پرداخت یارانه به همه مردم علاوه بر اصلاح قیمتها از منابع دیگر نیز پول برای پرداخت یارانه به هر نحوی تامین کند.
قوامی افزود: شرکتهای برق، گاز و آب از بحث هدفمندی یارانه ها خیلی تحت فشار هستند، به طور مثال قیمت تمام شده برق 65 تومان به ازای هر کیلو وات انرژی است و براساس قانون قانون هدفمندی یارانه ها از این رقم 45 تومان از مردم گرفته می شود، از این 45 تومان حدود 16 تومان نیز به عنوان هدفمندی یارانه ها به مردم برگردانده می شود، در این صورت وزارت نیرو به ازای هر کیلو وات انرژی 40 تومان کسری بودجه خواهد داشت؛ با این وضعیت کدام بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در صنعت برق چنین ریسکی را خواهد پذیرفت.
وی عنوان کرد: برای ایجاد عدالت بهترین راه این است که طبقات پایین درآمدی یعنی از دهکهای اول تا ششم مورد حمایت قرار بگیرند وعلاوه بر دادن یارانه نقدی، تامین اجتماعی آنها و بهداشت و درمان نیز مورد توجه قرار گیرد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه باید سه دهک ثروتمند جامعه از دریافت یارانه محروم شوند، گفت: این سه دهک 30 درصد افراد جامعه هستند و در صورت حذف این سه دهک، هر سال 12 هزار میلیارد تومان فشار از روی منابع دولت کم خواهد شد.
وی گفت: وقتی ارزش 12 هزار میلیارد تومان مشخص خواهد شد که بدانیم اکنون دولت به مجلس اصلاحیه بودجه آورده و در پی این است که پول کمتری به صندوق توسعه ملی واریز شود و چند هزار میلیارد تومان پول از این طریق برداشت و کار عمرانی انجام دهد، حال اگر این سه دهک یارانه نگیرند 12 هزار میلیارد تومان عاید دولت خواهد شد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس افزود: اگر دولت کارهای عمرانی را انجام ندهد، مناطق محروم از داشتن زیرساختهای اصلی محروم خواهند شد و مردم این مناطق به شهرهای بزرگ هجوم خواهند آورد و الگوی استقرار جمعیت در کشور بهینه نخواهد شد و مشکلات کلان شهرها بیشتر خواهد شد. و اقتصاد کشور مشکلات فراوان تری پیش روی خود خواهد دید.
وی با بیان اینکه باید مجلس و دولت به یکدیگر کمک کنند، افزود: در شرایط تحریمها نباید محدودیتهای مالی کشور را بیشتر کنیم؛ الان پولی که دولت در کشور خرج می کند برای هزینه های جاری است.
کسری بودجه و رشد نقدینگی حاصل توزیع غیرعادلانه یارانه است
جعفر قادری، رئیس کمیته اقتصادی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفت و گو با سراج24 با بیان اینکه نحوه پرداخت یارانه ها کاملا مغایر با اهداف عدالت طلبانه نظام است، گفت: متاسفانه همه افراد با درآمدهای متفاوت، یکسان یارانه دریافت می کنند و بخش قابل توجهی از منابع هدفمند کردن یارانه منجر به کسری بودجه خواهد شد، یا رشد نقدینگی را به همراه خواهد داشت و یا تورم را بیشتر می کند.
نماینده مردم شیراز در مجلس با ذکر اینکه حذف سه دهک پردرآمد در کاهش تورم اثری نخواهد داشت، گفت: اما کمک می کند نیاز دولت به استقراض کمتر شود.
رئیس کمیته اقتصادی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس افزود: در وضعیت کنونی فوری ترین و بهترین کار این است که دولت سریعا سه دهک پردرآمد کشور را شناساسی کند.
وی با بیان اینکه افزایش قیمت بنزین باید مدبرانه باشد، گفت: باید برای حمل و نقل درون شهری، مشکل گاز وسایل عمومی را حل کرده و قیمت گاز ثابت بماند در این صورت قیمت بنزین را می توان افزایش داد، چرا که وسایل حمل و نقل عمومی با نرخ قبلی خدمات ارائه می دهند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: منطقی ترین شکل این است که مشکل سوخت وسایل عمومی را از طریق گاز طبیعی حل کرد و بعد بنزین را افزایش دهیم و سرمایه گذاری در خطوط ریلی درون شهری و برون شهری توسعه پیدا کند.
وی با بیان اینکه قطع شدن پرداخت نقدی یارانه ها و جایگزینی روشهای دیگر به سود مردم است، گفت: باید به جای پرداخت نقدی از مسکن، حمل و نقل عمومی و بهداشت و درمان حمایت کنیم، البته دو دهک پایین جامعه که شدیدا به یارانه ها نیاز دارند باید پرداخت نقدی به آنها صورت بگیرد و سایر مبلغ یارانه ها صرف کارهای تولیدی، کشاورزی، صنعتی و خدماتی شود و سهام این پروژه ها در اختیار مردم قرار گیرد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به لزوم ایجاد و تقویت واحدهای تولیدی و صنعتی گفت: اگر واحدهای صنعتی و تولیدی به بهره برداری برسد، اشتغال ایجاد شده و تورم کاهش و صادرات غیر نفتی افزایش پیدا می کند، در این صورت درآمد مردم بالا می رود و وقتی به مردم سهام بدهیم با افزایش تورم، ارزش سهام مردم بیشتر نیز خواهد شد